Nar şirəsinin dölün sağlamlığına böyük faydası aşkar edildi
NAR ŞİRƏSİNİN SİZİN BİLMƏDİYİNİZ 7 HEYRƏTAMİZ ÜSTÜNLÜKLƏRİ
Nar toxumlarından istehsal edilən dolğun yaqut rəngli nar şirəsi təbii şirin ətirə və sağlamlıq üçün bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Xolesterinin miqdarı yüksək olduqda, iltihab, yüksək təzyiq, hiperqlikemiya (qanda şəkərin miqdarının yüksək olması) zamanı və başqa xəstəliklərdə köməklik edir. Qırmızı şərab və yaşıl çayla müqayisədə nar şirəsinin tərkibində antioksidantlar daha çoxdur. Həmçinin onun xərçənglə mübarizə aparmaq qabiliyyəti və güclü iltihabəleyhinə effekti də sübuta yetirilmişdir.
Birbaşa sıxma - birbaşa sıma yolu ilə alınan şirə bilavasitə mexaniki emal və üzərinə təzyiq vasitəsi ilə təzə meyvələrdən və ya tərəvəzlərdən istehsal edilmiş şirədir.
Mağazada nar şirəsini alarkən, durulaşdırılmış deyil, yalnız birbaşa sıxma yolu ilə alınmış 100% təbii şirəni seçin.
Aşağıda biz məhsulun çoxsaylı faydalı xüsusiyyətlərindən danışacağıq.
NAR ŞİRƏSİNİN SİZİN BİLMƏDİYİNİZ 7 HEYRƏTAMİZ ÜSTÜNLÜKLƏRİ:
1) YADDAŞI YAXŞILAŞDIRIR
Tədqiqatlar göstərdi ki, nar şirəsi fikri qabiliyyətinin inkişafı üçün faydalı ola bilər. Nar şirəsində olan polifenollar neyronları qoruyub saxlamağa kömək edir. 2013-cü ildə maraqlı tədqiqat aparılmışdı. İştirakçılara dörd həftə ərzində hər gün 230 qr nar şirəsini qəbul etmək təklif edilirdi. Bu zaman onların yarısına şirə əvəzinə şirə dadı və qoxusunu verən boyadılmış maye - plasebo verilirdi. Plasebo qəbul etmiş iştirakçılar təsadüfi qaydada seçilmişdil. Qeyd etmək lazımdır ki, bütün iştirakçılar yaşlı idilər və onların hamısında yaddaşla bağlı yaşlı adamlar üçün səciyyəvi olan müəyyən problemlər vardı.
Tədqiqatçılar belə nəticəyə gəldilər ki, hər gün şirə qəbul edən 28 iştirakçıda vizual və verbal yaddaş əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdı. Alimlər fərz etdilər ki, nar şirəsi beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərməklə fikri qabiliyyətləri yaxşılaşdırır. Həmçinin bəzi elmi məlumatlara görə, nar şirəsi Alsqeymer xəstəliyi ilə mübarizə apara bilir. Bu unikal xüsusiyyət nar şirəsini əminliklə beyin üçün faydalı məhsulların siyahısında birinci yerə qoymağa imkan verir.
2) XƏRÇƏNGLƏ MÜBARİZƏ APARMAĞA KÖMƏK EDİR
Narın tərkibində xərçəngin bir çox növlərinin müalicəsi zamanı müsbət təsir etdiyini sübut etmiş polifenollar və başqa komponentlər var. Həmçinin tədqiqatlar göstərdi ki, nar xərçəng hüceyrələrinin artımını səngitməyə, onları məhv etməyə və iltihabı azaltmağa qadirdir. Bu xüsusiyyətlərin üçü də xəstəliklə mübarizədə müstəsna əhəmiyyətə malikdir. Olbani universitetinin 2014-cü ildə apardığı tədqiqat göstərdi ki, nar cövhəri xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını almağa kömək edir. Nar şirəsi həmçinin prostat vəzi xərçəngi ilə mübarizədə də özünü yaxşı tərəfdən tanıtdı. Clinical Cancer Research jurnalı prostat vəzinin xərçənginə qarşı vasitə kimi nar şirəsinin kliniki sınaqlarının nəticələrini ilk dəfə hələ 2006-cı ildə dərc etmişdi.
İştirakçılar (prostat vəzi xərçəngi olan kişilər və prostat vəzinin xərçəngindən müalicə kursunu keçmiş kişilər) bir fincan (təxminən 230 qr) nar şirəsi içirdi. Onların vəziyyəti fasiləsiz nəzarət altında idi.
Tədqiqatçıların gəldikləri nəticəyə görə, sınaqdan keçirilənlərdə prostat- spesifik antigenin ikiqat artım vaxtı artmışdır.
Sadə dildə desək, bu, ona görə mühüm əhəmiyyət kəsb edir ki, prostat- spesifik antigenin ikiqat artım vaxtı pasiyentin ömür müddətinin müəyyən edilməsi üsuludur. RSA-nın artım müddəti nə qədər çox olsa, proqnoz da bir o qədər nikbin olar. 2012-ci ildə aparılan başqa bir tədqiqat təsdiqlədi ki, nar cövhəri prostat hüceyrələrinin sayının artmasını ləngidir. Bütün bu tədqiqatlar bir daha təsdiqləyir ki, nar şirəsi xərçəngə qarşı mübarizə aparan məhsulların siyahısında ön sıraları tutmağa layiqdir.
3) İLTİHABI AZALDIR
İttihabi proseslər demək olar ki, istənilən xəstəliyi müşayiət edir. Nar, eləcə də nar şirəsi iltihabəleyhinə təsirə malikdir ki, bu da sübuta yetirilmişdir. 2012-ci ildə Amerikanın Evidence-based Complementary and Alternative Medicine tibb jurnalı bağırsaqlarda nar şirəsinin necə “işlədiyini” əyani şəkildə nümayiş etdirən tədqiqatın nəticələrini dərc etmişdi. Tədqiqat çərçivəsində meyvə qabığı, şirəsi və çiçəyi də daxil olmaqla bütünlüklə istifadə olunurdu. Yekunda tədqiqatçılar narın güclü xoraəleyhinə təsirini təsdiqlədilər.
Başqa bir tədqiqat çərçivəsində nar şirəsinin ikinci tip diabetli pasiyentlərə təsiri araşdırılırdı. Nəticədə narın iltihabı azaltmaq qabiliyyəti təsdiqləndi. Tədqiqatçılar sübut etdilər ki, nar şirəsindən müntəzəm (12 həftə ərzində gündə bir fincandan bir az artıq) istifadəsi pasiyentlərdə iltihab markerlərini azaldır. Belə ki, məsələn, yüksək həssas C-reaktiv zülal 32%, B-hüceyrələrinin stimulyasiyası amili 30% azalmışdı.
4) ÜRƏK SAĞLAMLIĞINI QORUYUR
Nar şirəsi qan təzyiqinə yaxşı təsir göstərdiyindən, məntiqlidir ki, o, ürəyin də sağlamlığını möhkəmləndirir. Yüksək miqdarda antioksidantlar ürəyin sağlamlığını qoruyur. Clinical Nutrition jurnalı nar şirəsinin daxili yuxu arteriyasının stenozuna - ürəkdən beyinə qan daşıyan iki əsas damarın daralmasına təsirini araşdıran tədqiqatın nəticələrini dərc etdi. Bu xəstəlikdən əzab çəkən iştirakçılar nar şirəsinin köməyi ilə təzyiqi 12%, aterosklerotik lövlələrin yaranmasını isə 30% azaltdılar. Nar şirəsini istifadə etməyən pasiyentlərdə eyni vaxt ərzində bu iki magistral arteriyada lövlələr 9% artdı. Bütovlükdə tədqiqat çərçivəsində sübut edilmişdi ki, nar şirəsi arteriyalarda lövlələrin yaranma riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, təzyiqi aşağı salır və aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin oksidləşməsini azaldır.
5) OSTEOARTRİT ZAMANI VƏZİYYƏTİ YAXŞILAŞDIRIR
Osteoartrit oynaqların dağılmasına gətirən ən geniş yayılmış xəstəliklərdən biridir. Bəzi tədqiqatlar sübut edir ki, nar şirəsi iltihabı azaltmaqla qığırdaq toxumasını qoruyub saxlamağa kömək edə bilər. Güman edilir ki, məhsulun bu xüsusiyyəti onun tərkibində yüksək miqdarda antioksidantların olması ilə şərtlənir. 2016-cı ildə nar şirəsinin osteoartrit olan pasiyentlərin vəziyyətinə təsirini qiymətləndirmək məqsədi ilə tədqiqat aparılırdı. Tədqiqat zamanı diz oynağı osteoartriti olan 38 nəfər sınaqdan keçirildi.
Altı həftə ərzində iştirakçılar hər gün bir fincan nar şirəsini qəbul edir, bəziləri isə şirə əvəzinə plasebo qəbul edirdi. Tədqiqatçılar qeyd etdilər ki, nar şirəsini içənlərdə hərəkətlilik yaxşılaşdı, sümükləşmə azaldı, qığırdaq toxumasını dağıdan maddələrin miqdarı aşağı düşdü və antioksidant status yaxşılaşdı.
6) TƏZYİQİ AŞAĞI SALIR
Nar şirəsində antioksidantların miqdarının yüksək olması yüksək təzyiqi (hipertoniya) təbii yolla aşağı salmağa imkan verir. 2016-cı ildə nar şirəsinin təsirinin meta-analizi (bir neçə tədqiqatın məlumatlarının araşdırılması) qan təzyiqinin tənzimlənməsinə təsirini qiymətləndirməyə imkan verdi. Belə ki, müəyyən edilmişdi ki, nar şirəsindən istifadə edilməsi qan təzyiqinə daimi müsbət təsir göstərir. Tədqiqatçılar onu da əlavə etdilər ki, ürək xəstəliyi olanlar da bu şirəni rasiona daxil etməlidirlər.
7) ANTİOKSİDANTLARIN YÜKSƏK MİQDARINI TƏMİN EDİR
Nar şirəsiniun tərkibində xəstəliklərlə mübarizə aparmağa və sağlamlığı möhkəmləndirməyə imkan verən yüksək miqdarda antioksidantlar var. Öz qida rasionuna daha çox antioksidantlar daxil etmək istəyənlər üçün nar ən yaxşı seçimdir. Nar şirəsinin tərkibində punikalaqin adlı tanin, habelə antosianlar, polifenollar, ellaqa turşusunun törəmələri və hidroliz edilmiş tanin kimi başqa antioksidantlar da var.
Amerikanın "Journal of Agricultural and Food Chemistry-in" jurnalının dərc etdiyi tədqiqat əyani şəkildə göstərdi ki, nar şirəsində antioksidantların miqdarı qırmızı şərab və yaşıl çayda olan antioksidantların miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə aşır.
NAR ŞİRƏSİ ƏN FAYDALI ŞİRƏDİRMİ?
Nar şirəsi nardan – alçaqboylu ağaclarda yetişən meyvələrdən istehsal olunur. İlk dəfə nar Cənub-Şərqi Avropada və Asiyada yetişdirildi. Sonra missionerlər narı Meksika və Kaliforniyaya gətirdilər. Bir böyük nardan dörddə bir və ya yarım stəkan şirə almaq olar. Meyvənin ən qidalı hissəsi toxumlarıdır, buna görə də şirə onlardan hazırlanır. Bir stəkan nar şirəsinin tərkibində təxminən:
- 135 kalori
- 33 qram karbohidrat
- 0.2 qram sellüloz
- 0.3 qram zülal
- 0.7 qram yağ
- sutkalıq niasin normasının 3%-i
- sutkalıq mis normasının 3%-i
- sutkalıq kalsium normasının 3%-i
- sutkalıq fosfor normasının 3%-i
- sutkalıq maqnezium normasının 4%-i
- sutkalıq E vitamini E normasının 5% -i
- sutkalıq K vitamini normasının 32%-i
- sutkalıq manqan normasının 12%-i
- sutkalıq folio turşusu normasının 15%-i
- sutkalıq kalium normasının 15%-i var.
NAR ŞİRƏSİ DİGƏR ŞİRƏ NÖVLƏRİ İLƏ MÜQAYİSƏDƏ
Üzüm və ya portağal kimi asanlıqla istifadə edilə bilən meyvələrdən istehsal edilən çoxlu sayda şirələr var. Lakin narı qida kimi istifadə etmək elə də asan deyil. Çoxları bu nadir yumru meyvəni necə düzgün kəsib təmizləməli olduğunu bilmir. Rasiona nar toxumlarının əlavə edilməsi son dərəcədə əhəmiyyətli olsa da, bu məhsulu şirə şəklində qəbul etmək daha asandır. Bu, o deməkdir ki, toxumlarla müqayisədə şirəni gündəlik pəhrizə daxil etmək daha asandır.
Bu yaxınlarda Los-Anjelesdə Kaliforniya universiteti tərəfindən təşkil edilmiş tədqiqat ən faydalı şirələrin top onluğunu müəyyən etməyə imkan verdi. Məhz nar şirəsinin qalib gəlməsi (başqa şirələrlə müqayisədə antioksidantların miqdarının 20% çox olması hesabına) heç də təəccüblü deyil.
Şirələrin reytinqi onların tərkibində antioksidantların miqdarına, aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin oksidləşməsini səngitmək qabiliyyətinə və polifenolların ümumi miqdarına əsasən tərtib edilmişdi.
Reytinq aşağıdakı kimidir:
- nar şirəsi
- qırmızı üzüm şirəsi
- qaragilə şirəsi
- meşə gilası şirəsi
- yemişan giləmeyvələri şirəsi
- mərcanı şirəsi
- portağal şirəsi
- alma şirəsi
NƏ QƏDƏR MİQDARDA NAR ŞİRƏSİ FAYDALI HESAB EDİLİR?
Bu barədə vahid tövsiyə olmasa da, gündə 200-300 qram nar şirəsi insanların əksəriyyəti üçün adətən optimal norma hesab edilir. Bu dozada şirə tamamilə təhlükəsizdir və faydalıdır. Yenə də qeyd etmək lazımdır ki, tərkibində şirinləşdirici maddələr olmayan 100% təbii şirə qəbul etmək lazımdır.
Xüsusi hallarda aşağıdakı dozalar tətbiq olunur:
- ateroskleroz – gündə 50 qr
- prostat vəzinin xərçəngi – gündə 230 qr.
Narın təzə toxumları və ya şirəsi adətən soyuducuda 5 günə qədər saxlanılır. Əgər Siz bu vaxt ərzində bu ehtiyatı axıra qədər qəbul edə bilmirsinizsə, məhsulu dondurmaq olar.
ƏN YAXŞI NAR ŞİRƏSİNİ NECƏ SEÇMƏLİ?
Əgər Sizin öz əllərinizlə təzə narlardan nar şirəsini düzəltməyə vaxtınız və ya həvəsiniz yoxdursa, onda birbaşa sıxma yolu ilə alınan 100% təbii nar şirəsini, məsələn, Grante şirəsini alın. O, aşağıdakı üstünlüklərə malikdir:
- bərpa edilmiş deyil, 100% təbiidir
- lazım olan bütün keyfiyyət sertifikatları var
- hər butulkada soyuq sıxma üsulu ilə sıxılmış 3 kq nar şirəsi var
- ekoloji təhlükəsiz qeyri-toksiki şüşə butulkalarda satılır
- elə də baha deyil.
Ehtiyatlılıq tədbirləri və dərman preparatları ilə qarşılıqlı təsirləri
İnsanların əksəriyyətində nar şirəsinin qəbulu hər hansı neqativ nəticələrə səbəb olmur. Ancaq bəzilərində nara qarşı allergiya ola bilər. İstənilən şirə kimi, nar şirəsini də diabetiklər və qanda şəkərin miqdarı yüksək olan insanlar ehtiyatla qəbul etməlidirlər.
Meyvə şirəsinin tərkibində çoxlu miqdarda şəkər var. Diabetdən əziyyət çəkən insanlar həkimlə məsləhətləşməlidirlər. Əgər təzyiqiniz aşağıdırsa, nəzərə alın ki, nar şirəsi onu bir az da aşağı sala bilər. Nar təzyiqə təsir göstərdiyindən, cərrahi əməliyyatdan əvvəl ən azı 2 həftə nar şirəsini və ya nar toxumlarını qəbul etməmək tövsiyə edilir.
Qreypfrut kimi, nar da bəzi dərman preparatlarının təsirini azalda bilər.
SON OLARAQ
Təzə nar da, nar şirəsi kimi, bütün faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, amma əlavə olaraq onun tərkibində sellüloza var, şəkərin miqdarı da onda nisbətən azdır. Buna görə də bəzən şirəni bütöv nar toxumları ilə əvəz etmək tövsiyə olunur.
Ancaq narın şirə şəklində qəbulunun daha asan olduğunu nəzərə alaraq, bir çox hallarda onunla kifayətlənmək olar.
Nar şirəsinin qəbulu narın bütün üstünlüklərindən müntəzəm olaraq həzz almağın rahat üsuludur. Əgər Siz tərkibində şirinləşdirici maddələr olmayan yalnız 100% təbii şirə istifadə edəcəksinizsə, onda şəkər həddini keçəcəyinizdən ehtiyatlanmaya bilərsiniz. Eyni zamanda Siz öz rasionunuzu ən vacib nutrientlərlə - antioksidantlar, kalium, K vitamini, folio turşusu və s.-lə zənginləşdirmiş olacaqınız.
Elmi araşdırmalar təsdiqləyir ki, nar şirəsi sağlamlıq üçün çoxsaylı faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. O, xərçənglə mübarizə aparmağa kömək edir, yüksək təzyiqi normallaşdırır, ürək-damar sistemini möhkəmləndirir, osteoartrit zamanı kömək edir, yaddaşı yaxşılaşdırır və iltihabi proseslərlə mübarizə aparır.
NAR ŞİRƏSİNİN SİZİN BİLMƏDİYİNİZ 7 HEYRƏTAMİZ ÜSTÜNLÜKLƏRİ: